Tots Sants


Per Tots Sants, castanyes, panellets, capes, guants i el record dels ésser estimats que han mort. No m’agrada anar als cementiris i a més, a la majoria dels meus morts els tinc escampats per terres que no em són properes, per dir-vos que el cos d’un d’ells és a les muntanyes d’Àsia!

Aquest any he fet meva i a la meva manera la tradició mexicana dels altars (visca el mestissatge!). Com que no en sóc de mexicana,  no ho he fet ben bé, ortodoxament, com  ells ho celebren. N’he adaptat només algunes coses: les fotografies dels absents (i me n’han faltat algunes que no he trobat, però l’any vinent hi seran) i elements de foc, d’aigua i de terra. I no és un altar individual sinò col·lectiu dels “nostres” estimats morts familiars i amics.

Així,  aquests dies, ells han presidit els nostres àpats  i hem menjat els panellets i begut la garnatxa en la seva presència. Sincretisme, bellesa, record, estimació.  Com diu en Joan “Yo soy mis vivos, yo soy mis muertos” Nosaltres som ells; ells són en nosaltres.

Disculpeu-me per haver gosat compartir aquest trosset d’intimitat.

Anuncis

2 responses to “Tots Sants

  1. Gracias por compartir tus muertos con nosotros, que estamos vivos: es una preciosa manera de abrir un canal, un puente, un vaso comunicante entre los que son y los que están…

  2. Salut Matilde! Je suis arrivée à cette page par pur hasard, et j’ai été obligée de te laisser un petit commentaire. J’étais une élève à toi au Lycée Palau Ausit à Ripollet, Judith Martínez, je ne sais pas si tu te souviendras encore de moi, mais j’ai eu envie de t’écrire pour te dire que ça fait 8 mois que j’habite à Paris, que je suis devenue bilingue en français (même si je garde un ‘tout petit accent’ que, d’ailleurs, tout le monde ici trouve très mignon), et que ça m’a fait plaisir de t’écrire à toi, ma prof de français, ces quelques lignes en la langue que maintenant est un peu la mienne. 🙂
    Una abraçada desde París, espero que tot vagi bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s