La vida que hi ha sota les vides


Olive Kitteridge
Elizabeth Strout
Traducció: Ester Tallada
Edicions 1984
Col·lecció: Mirmanda 

ISBN: 978-84-92440-44-3 

Pàgines: 378
 

L’Olive Kitteridge és una professora de matemàtiques, alta, de complexió ampla i forta, maneres una mica aspres, poc simpàtica i aparentment molt segura d’ella mateixa. L’Olive està casada amb el bon jan de l’Henry,  un farmacèutic sensible i ben educat i els dos tenen un fill, en Cristopher, que un bon dia decideix casar-se amb una metgessa sofisticada, molt diferent dels habitants de Crosby, el poblet costaner de Nova Anglaterra on viuen i on tots es coneixen. L’Olive és la protagonista, però no l’única, del llibre que porta el seu nom.

“Olive Kitteridge” és una obra estructurada en tretze capítols que podrien llegir-se de forma independent. Són trossets, instants, petites finestres, de la vida dels personatges de Crosby i els seus voltants. Però la lectura dels relats  tots junts i en l’ordre cronològic que estan disposats ens ofereix les claus i els matisos de trenta anys de la vida de l’Olive, la protagonista, il·luminats des de diversos angles. Aquesta estructura  tan americana, a cavall entre el conte i la novel·la −algun crític l’ha qualificat de “retaule novelesc” − és una bastida eficaç per explicar la història d’una vida i a l’hora la història coral de les moltes vides que amb ella s’interrelacionen, és a dir,  el complex eixam d’emocions, suggerides més que dites sovint pel correlat poètic del paisatge: traïcions, covardies, enveges, recances, frustracions, nostàlgies, soledats, enamoraments  i somnis inherents a la condició humana.

Us recomano “Olive Kitteridge”, un llibre que m’ha agradat molt.  Un llibre subtil, lúcid, ple de força, duresa i bellesa. Un llibre sobre una vida i sobre moltes vides, i també sobre la vida que hi ha sota les vides.

El llibre va obtenir el Premi Pulitzer de novel·la el 2009 i el Premi Llibreter 2010. La traducció d’Ester Tallada és magnífica, gràcies!

Us deixo uns quants fragments dels molts que he subratllat:

 “La sensació d’alleujament li va arribar just sota les costelles, amb un bressoleig com el de l’aigua del mar a la sorra quan la marea és baixa: quina placidesa tan reconfortant”.

 “De camí cap a la residència, un ruixim va anar amarant el cotxe i la carretera que se li obria al davant. El cel era tot gris i baix. Li va venir una amargor diferent de la d’altres vegades, una amargor que venia d’en Christopher, vet-ho aquí. Tot i això, tenia la impressió d’estar estenallada per un remordiment irreductible. Va notar una vergonya íntima que es feia grossa, ben bé com si l’haguessin enxampada cisant en una botiga, cosa que no havia fet mai. Era una vergonya que li fuetejava l’ànima igual com feia l’eixugaparabrises davant d’ella: dos grans braços llargs i negres en un flagell constant i implacable”

“Un any i mig després, mentre s’aferrava al volant i estirava el cos endavant per millorar el camp de visió del parabrisa en l’entrellum  del trenc d’alba, aquest pensament oprimia l’Olive amb tanta violencia que tenia la impressió de ser un paquet de café envasat al buit.”

I aquí us deixo més resenyes i comentaris:

Edicions 1984
Al blog: “Un xic de llum”
Al blog: “Món de llibres”
 Al blog: “La meva illa roja”
nou: Al blog “Lectures de l’Espolsada”

Feliç lectura!

Anuncis

3 responses to “La vida que hi ha sota les vides

  1. Matilde…gràcies pel suggeriment…el llegiré quan enllesteixi la pila que hi ha a la tauleta de nit…Estic convençuda que si tu el recomanes serà un bon llibre!…un petonàs!

  2. totalment d’acord !!! jo també en prenc nota !
    Una abraçada,
    mireia

  3. Un llibre magnífic i l’Olive un d’aquells personatges que es manté viu en el record. Gran, molt gran!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s